• darkblurbg

Zwolse korte film ‘Room Available’ in Het Fraterhuis

De korte film ‘Room Available’ van de Zwolse filmmaker Frank van der Meijden zal zaterdag 25 maart in première gaan in filmhuis Het Fraterhuis in Zwolle. Om 12.45 uur is de ontvangst, waarna bezoekers in de Manegezaal getuige kunnen zijn van de eerste vertoning. De fictiefilm duurt 15 minuten en wordt na deze première ingezonden naar filmfestivals in binnen- en buitenland.

De film, een ‘gothic love story’, wordt in de filmzaal ingeleid door regisseur Van der Meijden zelf. Na de vertoning is er nog ruimte voor reflectie en vragen. Tickets zijn online verkrijgbaar via https://roomavailable.eventbrite.nl, vanaf 1 euro per persoon. Een hoger bedrag is een vrije donatie. Bezoekers van deze première zijn getuige van de eerste openbare vertoning. De film is Nederlands gesproken. Nadien zal er tevens een internationale versie verschijnen met Engelse ondertiteling.

Verhaallijn
Het verhaal in een notendop: student Jonathan (Martijm Scherff) initieert een bezoek aan een oud huis waar dolende zielen van overledenen hun bestemming moeten vinden. Hij nodigt hiervoor paragnost Jack (Michael Tiedtke) uit, zodat hij een reportage kan maken voor het studentenblad. Nadat hij met zijn vriendin Mia (Akira de Mari) en zijn beste vriend Leon (en diens vriendin Kim) in hun studentenhuis biertjes heeft gedronken, slaat het noodlot op weg naar het oude huis toe. Door toedoen van Jonathan wordt Leon aangereden. Jonathan probeert troost te vinden bij (én te bieden aan) Mia en Kim, maar zijn schuldgevoel vormt een barrière. Uiteindelijk probeert Jonathan op eigen houtje in het oude huis antwoorden te vinden rondom zijn beste vriend. Daar doet hij een schokkende ontdekking die deze langste nacht van zijn leven uitzichtloos maakt.

Filmmuziek
De film is opgenomen in Zwolle (in Stadshagen en aan de Melkmarkt) en in Breda. Van der Meijden baseerde zijn scenario op het korte suspenseverhaal ‘Er is een kamer vrij’ dat hij publiceerde in de bundel ‘Duistere Parels’ (2006), samen met andere Nederlandse auteurs. Voor deze gelegenheid componeerde en arrangeerde de regisseur ook de soundtrack ‘Room Available’, die vanaf 28 februari 2023 februari te beluisteren zal zijn via onder andere Spotify, Apple Music en iTunes. Een andere music track in de film is de single ‘Free’, die de regisseur/componist in 2019 met de rockband Handsome Molly uitbracht.